Łuski do skręcania

25 listopada 2010, 09:36

Najnowsze badania naukowców z USA pokazują, że jeden z gatunków rekinów – ostronos atlantycki (Isurus oxyrinchus) – dysponuje elastycznymi łuskami, które ułatwiają wykonywanie ostrych skrętów przy dużych szybkościach. Szanse potencjalnej zdobyczy na ucieczkę są naprawdę mizerne, zważywszy że rekin mknie z maksymalną prędkością nawet 97 km/h!



Najstarsze wykiełkowane nasienie

13 czerwca 2008, 10:03

Choć nasiona palmy daktylowej znalezione w latach 60. w ruinach twierdzy Masada przez archeologów prof. Yigala Yadina mają ok. 2 tysięcy lat, jedno z nich wykiełkowało. Tym samym stało się najstarszym okazem, któremu się to udało. Wygląda więc na to, że gorący i suchy klimat doskonale zachowuje właściwości organizmów żywych (Science).


MAZE - szczotka, którą łatwiej wyczyścić

8 września 2015, 11:51

Scott Shim i Morris Koo z Uniwersytetu Stanowego Ohio zaprojektowali łatwiejszą do czyszczenia szczotkę do włosów MAZE. Ma to spore znaczenie dla ochrony środowiska, bo badania Amerykanina wykazały, że średni czas użytkowania szczotki to jedynie pół roku-rok.


Malowane figurki strażników i rydwanów w grobowcu sprzed ok. 2 tys. lat

7 stycznia 2019, 14:29

W Pingdu na wschodzie Chin w grobowcu mającym ok. 2 tys. lat znaleziono 40 malowanych ceramicznych artefaktów, w tym figurki ludzi i koni, a także naczynia.


Dostęp za jeden uśmiech

10 października 2012, 12:53

Lodówkę aktywowaną uśmiechem mogli wymyślić tylko Japończycy. Jak tłumaczą wynalazcy z Uniwersytetu Tokijskiego, ich Licznik Szczęśliwości (HappinessCounter) to realizacja spostrzeżenia psychologa i filozofa Williama Jamesa, że nie śmiejemy się, bo jesteśmy szczęśliwi, lecz jesteśmy szczęśliwi, bo się śmiejemy.


Aspiryna wpływa na szereg nowotworów

7 grudnia 2010, 11:39

Niskie dawki aspiryny o 20-30% ograniczają częstość występowania wielu powszechnych nowotworów – dowodzą brytyjscy naukowcy, których artykuł ukazał się właśnie w prestiżowym piśmie The Lancet.


Przeprojektowana gouda

24 czerwca 2008, 11:56

Od kilku lat triumfy święci gastronomia molekularna. Zajmują się nią nie tylko szefowie kuchni. W telewizji pojawia się coraz więcej programów, dzięki którym również kucharz amator dowiaduje się, jak najlepiej usmażyć omlety, a jakie sztuczki pomogą przygotować smaczniejszy rosół. Simone Toelstede i Thomas Hofmann z Uniwersytetu w Münster postanowili z kolei rozszyfrować, jak skutecznie "przeprojektować" smak osławionego holenderskiego sera gouda.


Seks nie zwiększa ryzyka zawału serca

22 września 2015, 10:51

Ponieważ seks rzadko bywa przyczyną zawału serca, większość pacjentów po zawale może bezpiecznie podjąć aktywność płciową.


Migawki nabłonka z kanalików wyprowadzających najądrzy mieszają, a nie transportują

21 stycznia 2019, 12:11

Dotąd uważano, że tak jak rzęski w jajowodach, migawki nabłonka kanalików wyprowadzających najądrza napędzają ruch komórek rozrodczych w jednym kierunku - naprzód. Okazuje się jednak, że ich zadanie polega na mieszaniu, tak by plemniki nie tworzyły agregatów i nie zapychały przewodów.


Uratowany dzięki sztucznemu oddychaniu usta-nos

22 października 2012, 11:55

Gdyby nie przytomność umysłu 2 pracownic zoo w Denver, pierwszy w historii ogrodu poród tapira malajskiego zakończyłby się śmiercią młodego. Na szczęście po sztucznym oddychaniu usta-nos Dumadi ma się dobrze, a opublikowane niedawno zdjęcia pokazują, że rozwija się prawidłowo.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy